Start » Projecten

Projecten

Project Management

Een woning kopen gaat dikwijls hand in hand met aanpassingswerken tot en met structurele verbouwingen. Hierop geeft ons Project Management ‘Hogar Creativo’ een antwoord: ‘Hogar Creativo’ staat voor creativiteit en een 'thuisgevoel'. Het creëren van een 2de thuis in Spanje is dan ook onze uitdaging!

WETGEVING

Vanaf de start van ons bedrijf eind 2004 lag reeds de focus op ‘bouwen en verbouwen’. Voor ons beiden komende uit de bouwwereld (Patricia als architecte en Geert als all-round verbouwer en decorateur) was dit een evidente keuze.

Helaas zat de Spaanse wetgeving tegen want de Junta de Andalucía (Provinciale overheid) kondigde begin 2003 reeds een bouwverbod af in de campo. De campo is wat wij het platteland plegen te noemen,  hier spreekt men van ‘terreno rústico’ gelegen buiten de urbane dorpskernen, in de bergen!

Jarenlang werden er op landbouwgrond villa’s gebouwd dat het een lieve lust was. Gemeentebesturen vaardigden hun eigen bouwlicenties uit en communiceerden dit niet meer- ter goedkeuring- naar de Junta de Andalucía. Met als gevolg heel wat illegale woningen. Vandaag de dag  worden meer en meer woningen gelegalizeerd, maar velen blijven nog in de illegale sfeer hangen door gebrek aan politieke moed en daadkracht.

nieuwbouwKortom: nieuwbouw wordt niet meer toegestaan in de ‘campo’, maar ook geen uitbreidingen meer inclusief het plaatsen van zwembaden in beton. Het is dus zaak een woning te kopen die ruim genoeg is en reeds over een zwembad beschikt. Wat wel nog kan -weliswaar beperkt- is een woning bouwen/verbouwen op urbaan terrein.

PRAKTIJK

Binnen de bestaande voetafdruk van de woning kan men echter nog verbouwingen uitvoeren. Het merendeel van de villa’s is gebouwd d.m.v. een skeletstructuur hetgeen betekent dat het vrij gemakkelijk is om ruimtes opnieuw in te delen en muren te verwijderen.

Veel gevraagde aanpassingswerken zijn zoal:

buitenkeukenbuitendouchekeermuren

-Creëren van open ruimtes (eetkamer in communicatie met keuken)
-Vernieuwen van badkamers
-Plaatsing van keukens (modern/rustiek)
-Aanleggen/restauratie van terrassen
-Plaatsing van carport of pergola’s in hout
-Plaatsing van opbouwzwembaden
-Omvormen van villa’s tot B&B’s
-Plaatsing van buitenkeuken

WERKWIJZE

We werken met een vaste Spaanse aannemer die in de streek een goede repautatie geniet. Jarenlange praktijkervaring heeft ertoe geleid dat we vandaag de dag gedetailleerde meetstaten opmaken van elke verbouwing. Op die manier krijg je geen eenheidsprijs op zijn Spaans maar een zeer gedetaileerd overzicht van alle uitgaveposten.

Na bespreking met de U als eigenaar bekijken we samen waar er eventueel bespaard kan worden. Na ondertekening van de offerte en een eerste aanbetaling worden de werken aangevat.

Afhankelijk van de complexiteit van de werf doen we wekelijks of zelfs frequenter werfbezoeken.
Hiervan tuinaanlegworden fotorapportages gemaakt en een verslag van de werken wordt wekelijks per mail toegestuurd. Op die manier houden jullie als klant een overzicht én controle over jullie verbouwingswerken. Wanneer een opleveringsfase bereikt is, controleren we dit en geven we een nieuw sein tot betaling van een volgende schijf. Werfcontrole en financiële controle gaan hand in hand en geven jullie de zekerheid dat alles naar wens verloopt.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

 • Getuigenis expats

  Spanje is voor ons een erg mooi uitgestrekt land, zowel op cultureel als culinair vlak. 320 dagen per jaar kunnen genieten van de zon en ...

  Marc en Mireille

  Lees meer...

 • Huis in de kijker

  Landelijke woning in Comares - 16hc023p

  Landelijke woning vlakbij Comares. De villa beschikt over een zwembad en 2000 vierkante meter vlak en bruikbaar land ...

  Lees meer...