Start » Emigreren » Getuigenissen expats

Getuigenissen expats

Sociaal netwerk

Peter & Renate

Wij Renate en Peter, ouders met 2 grote kinderen, zijn sinds december 2016 de trotse eigenaren van "Casa Arboleda Sayalonga", een luxe vakantiehuis met zwembad op 3200M2 terrein in de gemeente Sayalonga. 

Wij willen Geert, Patricia en Charlotte van "Andalucia vastgoed" bedanken voor onze zoektocht naar deze woning. Niet alleen voor de zoektocht met deskundige en betrouwbare bouwadviezen, maar vooral ook met het uit handen nemen van praktische en ingewikkelde zaken omtrent het kopen en de overdracht van een woning nadien.

Het is makkelijk om Andalucia Vastgoed te herkennen en te onthouden. Ze staan namelijk voor de 3 B's. Betrouwbaar, Bouwkundig en Betaalbaar

Zeer blij verrast zijn wij geweest met de prettige werkwijze en betrouwbare afhandelingen. Op de dag van bezichtigingen werden afspraken nagekomen. Prachtige toeren met fantastische vergezichten. Wat een avontuur. Een unieke manier om tot de beste keuze te komen. En "no cure, no pay".

Bouwkundig: Na de koop in december van Casa Arboleda Sayalonga, hadden wij wensen om de woning in een klein nieuw jasje te steken. Wat een fantastisch en nauwkeurig werk is er verricht. Zoals afgesproken onderhielden wij 3 x contact met Geert en ontvingen wij na iedere verandering foto's. Het gevraagde werk is op de dag af "punctueel" opgeleverd. En hier mag men nu echt spreken van BETAALBAAR!!

Wij willen ook het team van Axarquia Solicitors bedanken. Een betrouwbaar en ervaren team waar Andalucia vastgoed mee samenwerkt voor alle afhandelingen nadien.

Wij hebben een geweldige start kunnen maken in het prachtige zonnige Andalusië. Om nooit te vergeten. Bedankt Geert, Patricia en Charlotte!!! Adios!

Johan, Ingrid, Ricky en Mercina

Wij zijn Ingrid en Johan en onze twee kinderen Ricky en Mercina.
Door het vaak kille en regenachtige weer, waren we al geruime tijd uitgekeken op ons appartement in Oostende. Reeds langere tijd waren we stilletjes aan het dromen van een huisje ergens op een mooi plekje onder de zon. Kroatië leek ons na enkele vakanties interessant, maar het plekje naar onze zin hadden we nog niet ontdekt. Vaak neusden we al eens op het internet rond om eens te kijken wat er overal op de wereld te koop stond, van Florida tot Griekenland. Raar maar waar, Frankrijk en Spanje waren dan ook de laatste plekken waar wij aan dachten. Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje spraken ons helemaal niet aan. Wij zijn echt niet het type om onze vakantie door te brengen in een godverlaten oord in Frankrijk, of om tussen de volgebouwde kusten te verblijven aan de Costa Brava.
Tot we vorig jaar in Andalusië terechtkwamen. Je kan er de rust van een klein dorpje met prachtige vergezichten, de mooie natuur en de allervriendelijkste lokale mensen vinden. En indien je dat echte vakantiegevoel wil, neem je even de wagen en ga je de drukte opzoeken van de grote steden zoals Malaga, Sevilla, Granada, enz. Een toeristisch of een rustig strand; de keuze is aan jou. We waren echt overtuigd dat dit hetgeen was waar wij al enkele jaren naar op zoek waren. Zelfs tijdens deze korte vakantie in Andalusië beslisten we al om ons appartement in Oostende te verkopen. Dan konden we in deze omgeving daadwerkelijk op zoek gaan naar ons droomhuisje.
Reeds toen beslisten we om met zijn allen Spaanse lessen te gaan volgen met de rotsvaste overtuiging om in Andalusië iets te kopen. Vrij snel kwamen we al bij Geert en Patricia terecht. Al vrij snel was ons appartement verkocht en namen we terug contact op met Andalucia vastgoed. Een afspraak voor bezichtiging werd vastgelegd in november. Ondertussen schuimden wij het internet af op zoek naar huizen in de regio. Onze voorkeuren en enkele huizen die we wilden zien werden doorgemaild naar Andalucia Vastgoed. In november was het eindelijk zover en ontmoetten wij Geert en Patricia. Op het kantoor kregen we eerst een volledige en aangename uitleg over wat er allemaal bij het kopen van een huis komt kijken. Hierna gingen we op pad met Patricia om huizen te bezichtigen. De keuze werd er echter niet makkelijker op. Toevallig kwamen we de laatste dag terecht in het bergachtig dorpje Mondrón. Dit was tevens de regio die we al eerder bezocht hadden. Daar waren twee prachtige huizen, die ons werkelijk bevielen. De bezichtigingen werden afgesloten op een terrasje, waar we onze keuze reeds met Patricia konden bespreken. Na overleg met Patricia kwamen we snel tot een interessant bod en nam Patricia contact op met de verkoper. Slechts een uurtje later kregen we al een antwoord. We konden ons bod licht verhogen of toch onze eerste keuze laten vallen, maar verschil was toch te klein om onze droomvilla te laten schieten. Daarom gingen we akkoord met het tegenbod van de verkoper. De volgende dag hadden we al afspraak bij de notaris om alles te regelen. Ook van deze mensen kregen we een correcte uitleg over hoe alles in zijn werk zou gaan. Na een aanbetaling, controleerden zij of er geen bouwovertredingen waren, of alles legaal gebouwd was, of de papieren in orde waren en of er geen schulden meer verbonden waren aan de villa. Drie maanden later waren we de trotste eigenaar van onze droomvilla. Het huis was volledig bemeubeld en veel werk hadden we er niet aan. In februari waren we voor de eerste keer "baas in eigen huis" op ons droomplekje. Na een weekje alles naar onze hand te zetten, keerden we moe gewerkt, maar voldaan terug naar huis. We hunkeren al echt naar het volgend verblijf in ons tweede "thuis" in deze mooie streek. Op alle gebied gaat onze grootste dank uit naar Geert en Patricia. Zij hebben ons vanaf de eerste tot de laatste dag met alles bijgestaan, met hartelijkheid, goede raad en vakkennis.
Dankjewel Andalucia Vastgoed voor het mee realiseren van onze droom !

André en Denise

Hallo iedereen!

Ons verhaal begint zo n 33 jaar terug in de tijd toen we mekaar leerden kennen via een tante van mij. Mijn man, André, had nog één wens en dat was naar de Ardèche verhuizen!
Ondertussen heb ik in de loop der jaren al 33 keren de Ardèchestreek gezien.
Het blijft een mooi gebied natuurlijk maar eind augustus keren de toeristen terug naar huis en is het lang niet meer zo gezellig op de marktjes en alleen op een terras zitten is ook niet leuk. De restaurantjes zijn onderbemand...en in de wintermaanden is het er ook miezerig en koud,...
Begin januari 2014 gingen we voor de zesde keer op vakantie naar Gran Canaria.
Oooooh die zon! Die blauwe lucht!! Altijd buiten kunnen eten....zááálig!!! We huurden zoals altijd een autootje en merkten overal platen met 'se vende'. Wij gingen enkele objecten bekijken maar die oppervlakten bleken zo klein. Neen, dit was niets voor ons!
Mijn man plande vervolgens de volgende vakantie, ik wou eens iets anders zien...tijdens het surfen viel mij namelijk een site op: Andalucia Vastgoed. Hier zagen we eigendommen met dubbel zoveel plaats voor hetzelfde bedrag?!
Ik in mijn beste Engels een mail gestuurd, .....de volgende dag kregen we antwoord in het Nederlands! Ik onmiddellijk gebeld, Geert aan de lijn....het klikte onmiddellijk ...zonder te pushen vroeg hij om te komen kijken, want de prijzen zouden komende jaren weer gaan stijgen.
Tijdens de Paasvakantie ging mijn man op prospectie: Na 13 panden in 2 dagen bekeken te hebben belt mijn lieve schat....hij had een optie genomen op een appartement! Zo snel?! En welke kleur hebben de tegeltjes vd badkamer?! Wat vraag jij nu?...dat wist hij niet meer!..van toen is het ontzettend vlug gegaan. In juni bij de notaris getekend, ons appartement in Mechelen verkocht, en op 15 oktober 2014 woonden we in onze nieuwe thuis!!! Van woelige tijden gesproken! Echt een 'jump in the dark'!

Beste mensen, als er iemand rondloopt op wie je voor 'van alles en nog wat' kan rekenen, dan is dat 'the one and only' Geert Grommen! Wat wij allemaal via hem geregeld hebben?.
Alles voor de aankoop, regeling en afspraak bij de notaris, alle nodige documenten, de bouwheer en advocaat waren er bij de ondertekening.
We hadden toch wel graag 'TV Vlaanderen: de schotelantenne was geplaatst tegen dat we verhuisden. Alle contacten met de maatschappijen voor water, electriciteit, gas, van technische controle tot indienstname....alles liep perfect!
De bouw had enkele jaren leeg gestaan: een laagje verf was echt wel nodig en in de living wou ik toch wel een ander kleurtje. Verder de badkamer: 'zouden we toch niet opteren voor een inloopdouche?' 'En wie kiest de gepaste steentjes?' Ik zat aan een buitenkeuken te denken. Zou dat haalbaar zijn? En aan de buitenmuur had ik graag een opbergruimte gehad en een zonnewering voor en achter het terras.
Gewoon een vraag per mail, je krijgt bijna per kerende de prijsofferte, ok, akkoord.!. Alles wordt zoals afgesproken geplaatst en wordt netjes achtergelaten.

Geert lost álles op, en hoe?! En voor een schappelijke prijs!
Dus, half oktober kwamen we toe, met een klein hartje....wát ga ik daar allemaal vinden?
Niet te geloven!!!! Geert had zelfs op het allerlaatste moment nog een kuisploeg kunnen vinden!

Marnix en Hannelore

We hadden genoeg van de miezerige winters en vooral van de miezerige lentes (en vaak ook zomers enz..). Het plan rijpte al een tijdje om zelf een warme plek te hebben waar we onze batterijen konden gaan opladen en later misschien wel permanent blijven. De Spaanse vastgoedmarkt begon weer een klein beetje aan te trekken en als we nog wilden genieten van interessante vastgoedprijzen mochten we er niet blijven over dromen.

Die hele winter van 2013 en het voorjaar van 2014, sloten wij iedere avond af met een aflevering van ‘A place in the sun - Home or away' waarin de vrolijke Jonnie Irwin een koppel meenam om 3 huizen in een of andere streek van Engeland te gaan bekijken (dat deel ging meteen in fast forward) en de stralende en rondborstige Yasmine Harmann hetzelfde deed in een warm zuiders land. Alle uitzendingen over Spanje hebben we opgenomen en allemaal bekeken... Op die manier reisden wij avond na avond al een beetje door Spanje en kregen bepaalde regio's onze voorkeur. Na een bezoek aan de ‘Second Home'-beurs in het Gentse Flanders Expo in maart, vernauwde dit zich tot de streek rond Moraira (Costa Blanca) en Andalusia (Costa del Sol). Het was grappig hoe vaak we de term ‘micro-klimaat' hoorden bij al die verschillende standhouders. Iedere Costa heeft blijkbaar zijn eigen micro-klimaat in Spanje !

Vervolgens hebben we een reeds eerder geplande zomervakantie in de regio Barcelona verlengd met een weekje huizen zoeken. 3 dagen in Moraira en 3 dagen in Andalusia. Moraira viel al snel af vanwege veel te dicht bebouwd naar onze smaak, dus zochten we naar makelaars in het zuiden en zo zijn wij toevallig op de website van Andalusia Vastgoed/Hogar Creativo gekomen. Zij werken vooral ten oosten van Malaga, in de Axarquia. We kregen een uitgebreid informatief gesprek over hun werkwijze in hun kantoor waarbij er helemaal niets getekend moest worden. Ik vond hun aanpak erg origineel en vooral geruststellend : ze hebben ook hun eigen immo-aanbod, maar daarnaast zijn ze vooral tussenpersoon tussen de (Duitse/Engelse/Spaanse) makelaars terplekke die wij zelf niet makkelijk zouden gecontacteerd hebben, maar waar zij al vele jaren zonder problemen mee werken en die ze dus kunnen vertrouwen. Aangezien Patricia architecte is en haar man projectmanager, is het bijzonder waardevol om zo iemand mee te hebben op je zoektocht. Zij worden niet meer omvergeblazen door de soms fabelachtige locaties bovenop een berg, maar kijken integendeel met een scherp oog naar mogelijke problemen, constructiefouten, zwembad, isolatie enz.. Al die extra raadgevingen, waarschuwingen en tips, kosten je als koper niets. Andalusia Vastgoed krijgt immers hun vergoeding doordat de lokale makelaar zijn commissie met hen deelt omdat zij klanten aangebracht hebben. Een win-win situatie dus die ons de hele tijd een veilig gevoel heeft bezorgd. Want makelaars die willen vooral verkopen en spreken in het voordeel van de verkopers en natuurlijk heeft Andalusia Vastgoed er ook belang bij om te verkopen, maar alleen maar als alles in orde is, want zij hebben echt een uitstekende reputatie te verdedigen.

Bovendien was het een echt plezier om naast Patricia door het prachtige Andalusia te cruisen (ondanks de soms ijzingwekkende dirt tracks !). We leerden veel en al snel voelde ze goed aan wat we zochten. Daar hadden we vooraf ook wel al wat tijd in gestoken. Je kan van thuis uit al eens gaan kijken op de websites die zij aanraden, en proberen keuzes te maken : welk budget, met of zonder zeezicht, in de bergen of aan de kust, enz.. Daarna maken zij de afspraken met de makelaar en de eigenaars en dan ga je samen een dag (of 2) rondrijden.

In ons geval hebben we in juli toch een 15tal huizen gezien waarvan 2 toppers. Eentje viel af omdat het in de bergen aan een meer lag en we toch liever zeezicht hadden, maar omdat het andere huis eigenlijk boven ons budget uitkwam (je moet er toch altijd nog zo'n 10% kosten bijrekenen) hebben we het even laten rusten. Intussen waren we wel als een blok voor de Axarquia-regio gevallen omdat het er nog zo ruw en ongerept is. Toch is er voldoende gezellige drukte in de badplaatsjes. Maar eens je de bergen in rijdt met al die prachtige witte dorpjes in Moorse stijl, is het een en al rust.

In Oktober zijn we terug gekeerd. We hadden nog een reisje te goed om ons 20-jarig huwelijk te vieren en logeerden bij Hans en Anneloes van B&B Casa Agradable. Twee heerlijke mensen die trouwens ook in deze ‘Getuigenissen van expats' terug te vinden zijn want ook zij vonden hun stek via Andalusia Vastgoed.

Ik kan nogal emotioneel uit de hoek komen en ben vaak gespannen, maar ik vergeet nooit hoe relaxed Hans daar rond liep en met een schouderklopje en brede grijns voortdurend herhaalde "het komt goed, Hannelore, het komt goed". Dat is hier intussen onze lijfspreuk geworden bij alles wat er in ons drukke gezin dreigt mis te lopen :)

Op dag 1 bezochten we nogmaals ons ‘tophuis' in Sayalonga. Het stond er nog steeds, nog altijd prachtig gelegen, maar ook nog altijd even duur. Op dag 2 bezochten we enkele huizen die wij vooraf op de websites hadden aangestipt, maar ook enkele die Patricia intussen nog gevonden had in Arenas en daar zat dan ineens ons droomhuis tussen !
Perfecte locatie op de punt van een haarspeldbochtje, met een heel ruim terras rond het zwembad en heel sober en Spaans van opbouw (we hebben zoooo veel kitch gezien !), met een eigen waterput, goed aangelegde bergweg naar de grote baan toe en slechts 4 à 5 buren (echt toevallig ook allemaal Belgen !) op korte afstand zodat we ons niet al te geïsoleerd voelen.Bovendien ligt Velez-Malaga met zijn reusachtige shoppingcenter en verder alles wat je nodig hebt op 10 minuutjes rijden en het leuke kuststadje Torre Del Mar op een kwartiertje.

Net wat we zochten en de koop was dan ook op een dag beklonken. Dankzij Patricia is er nog een flinke hap van de prijs afgegaan, maar het allerbelangrijkste was toch dat we door hen doorverwezen werden naar een advocatenbureau waarmee zij al jaren tot volle tevredenheid werken en in ons geval was dat een zegen. Het huis was namelijk volledig in orde, maar blijkbaar hoorde er ook nog 4400 vierkante meter berggrond bij die niet aangeduid stonden in het kadaster. Zoiets zouden wij nooit zelf ontdekt hebben, nu is er een oplossing in de maak. Het waren zenuwslopende dagen en op een bepaald moment dreigde de koop ook af te springen omdat we geen zekerheid kregen, maar in die dagen hielden we een andere uitspraak die we in deze rubriek (zie verslag van Luc) vonden in gedachten : "aqui no hay estrés, no hay problemas, solo soluciones y por fin todo se resuelve..." Dat klopt. Vorige week werd het kontrakt getekend en eind januari krijgen we de huissleutels !

Dank u Patricia en Geert en Charlotte (èn Eduardo, onze -op het autistische af- strenge advocaat). Julie zijn goud waard ! Ik schreef met plezier deze getuigenis omdat ik me -als het moeilijk ging- altijd heb rechtgehouden aan die éne gedachte : ooit staan wij daar ook te blinken tussen al die getuigenissen :)

Marnix & Hannelore

Willy en Annemie

We zijn Willy en Annemie , allebei ondertussen 50tigers met 2 kinderen , midden 20tigers. Mijn "dada" was altijd om iets in de bergen te hebben en zowel ons zomer als winterverlof ging in 50% van de gevallen richting Alpen. Na een zoektocht van meer dan 2 jaar tot de vaststelling gekomen dat deze droom niet te betalen is (zie ook de recente berichten omtrent Zweitwohnsitz). Daarenboven komt dat Annemie ook wel de warmte en het licht van het zuiden meer en meer op prijs begon te stellen (ja, ja... die tram 5 heeft nog meer gevolgen). De crisis (geld op de bank kost alleen maar geld) en een ambitieuze zoon die toch pushte om te investeren heeft dan de beslissing om de stap te wagen versneld.
Zuid Spanje is uit de bus gekomen omdat we vooral het licht en de warmte in de wintermaanden zoeken. Het Axarquia gebergte (lees "bergen" weet je wel .. )is een prachtig natuurgebied, een walhalla voor de wandelaar (ik dus) , biker, en sportief ander mens). De dorpen zijn er nog typisch Andalusisch met vriendelijke mensen, geen te dure prijzen en vooral geen massatoerisme maar toch op haalbare afstand van de kust. Ideale combinatie dus.
Vervolgens zijn we op vastgoed websites beginnen zoeken en hebben we shortlists samengesteld die binnen ons beperkte budget pasten. Tot ik op de site van Patricia en Geert belandde. Het werd meteen duidelijk dat de combinatie van kennis van de taal maar vooral ook van de plaatselijke gebruiken en administratieve rompslomp van een aankoop hen een enorme voorsprong gaf op alle rest. Een eerste kontakt gezocht en de click was er meteen . Geert de ietwat kalmere maar erg correcte en duidelijke persoon die zegt wat hij doet en doet wat hij zegt, Patricia die vol vuur en enthusiasme ons dossier ter harte nam.
Nu moet gezegd zijn dat ik zelf Aankoper van beroep ben en dus de indruk had al goed voorbereid (streek, type huis, budget, verhuurpotentieel etc) aan de start verscheen met onze shortlist. Patricia heeft daar wonderwel heel geduldig mee omgesprongen en tijdens de eerste viewing is ze erin geslaagd om ons idee wat we eigenlijk zoeken fijner te cristalliseren ( en geloof me dat je niet altijd tussen de voorkeurverschillen van man en vrouw wil staan (zeker met zo'n koppigaard als ik en een vrouwtje dat absoluut houten plafondbalken in huis wil , rode tegels en vooral geen hobbelige en steile toegangsweg... proficiat Patricia )) Als je zo'n aankoop plant dan moet het gewoon goed zitten (budget, type huis, streek en omgeving) en daar zijn Patricia en Geert in geslaagd om die shortlist voor te stellen zodat we uiteindelijk nog 2 huizen hadden die (belangrijk) binnen ons budget pasten (incl de 10 % bijkomende kosten)
Eens gekozen na het tweede bezoek (en ik raad ook echt aan om bewust niet minder dan 2 bezoeken te brengen) hebben we de knoop door gehakt en de koop gesloten... en dan volgt de papier rompslomp. Ook hier krijg je weer waar voor je geld... Patricia stelt je voor aan je advocaat (geen verplichting maar sterk aan te raden en bovendien een erg correct man), stelt een notaris in Belgie voor (geen verplichting) om de volmachten te regelen en vanaf dan doet eigenlijk je advocaat het gros van het loopwerk (NIE nummers, alles nachecken, bankrekening,notaris enz). Ons zwembad en BBQ huis was niet geregistreerd maar mijn bezorgdheid (gezien de bouwstop in Spanje) werd ter harte genomen zodat we ook hier de week voor de ondertekening bij de notaris, de nodige registratie bevestigd kregen.
En dus toen alles rond was begonnen we volop met de inrichting . Maar ook hier weer kan je op het advies van Geert en Patricia terugvallen : adressen voor verhuur of waar je spullen kan kopen, voor onderhoud, prijzen voor verbouwingen ... mocht je het allemaal zelf moeten uitzoeken , je zou een hoop tijd verspelen en onaangename verrassingen te wachten staan.
We hebben net met Geert een aantal verbouwingen besproken ( in zijn gekende correcte, duidelijke stijl ) en wat belangrijk is ... je hebt er gewoon een goed gevoel bij om mee aan het roer te staan en vertrouwen in deze 2 schatten van mensen. De verbouwing is binnen budget en zelfs iets vroeger beëindigd en het resultaat mag er wezen. Een echte meerwaarde voor het huis!
Het huis staat ondertussen in de verhuur en is van juni tot einde september al geboekt zodat we vermoedelijk uit onze vaste kosten komen. Wij super tevreden want dat was onze bedoeling.
Samengevat kan ik je hen alleen maar aanraden mocht je in dezelfde situatie zitten als wij een paar maanden terug. Kennis maken met Andalucia Vastgoed en vooral de mensen erachter kost geen geld en de correctheid , manier van aanpak en vooral enthusiasme van deze mensen zullen je snel overtuigen. Succes !!!
Vakantiewoning Cómpeta

Hein en Hens

Na ons werkzame leven in Nederland wilden we op latere leeftijd verhuizen naar het prettige klimaat en de ontspannen cultuur van de Middellandse zee. We wensten daarvoor niet op onze pensioenleeftijd te wachten, maar wilden al eerder iets gaan ondernemen, zolang we nog voldoende goed ter been waren.  Waar naar toe was aanvankelijk nog niet helemaal duidelijk, evenmin wat het precies betekende om te “verhuizen”.
Lange tijd was Italië ons doel, het land met de prachtige taal en het overweldigende cultuurbezit. We hebben daar ongeveer 10 jaar rondgereisd en ontdekt dat het inderdaad een hele mooie taal is en dat je er op de cultuur niet uitgekeken raakt: uiterst sfeervolle kerkjes, prachtige oude binnensteden, musea en kerken vol met de meest fantastische kunstwerken en sterker nog, je vond het niet alleen waar het zich volgens de reisgidsen moest bevinden, maar je struikelde er gewoon over. Maar ja, die Italianen, dat was andere koek. In het begin leken ze heel erg vriendelijk en enthousiast, maar later kwamen we er achter dat het vooral geweldige toneelspelers zijn, extroverte figuren die  “fare la bella figura” tot een ware kunst wisten te verheffen. Ze waren op het ene moment heel erg enthousiast over jouw komst naar Italië en over jouw interesse, maar op het volgende moment waren ze al weer druk met iets anders bezig. En toen kozen ze ook nog in meerderheid voor Berlusconi, die, zoals alle Italianen heel goed wisten, alleen maar de politiek in was gegaan om gerechte straffen voor eerder door hem begane vergrijpen te ontlopen.  
Al lang vóór onze reizen naar Italië hadden we per camper een keer een rondreis door Andalucía gemaakt en na onze frustraties over Italië leek dat bij nader inzien toch wel een heel mooi alternatief. Een zelfs nog beter klimaat en een cultuur en een geschiedenis die toch ook zeer de moeite waard leken en waar door ons nog veel viel te verkennen. Bovendien schoten ons toen eerdere ervaringen met vakanties in Spanje te binnen. Zoals toen we met heel veel autopech rondreden door Noord-Spanje, richting Galicië.  Op de camping in Cantabria was nog maar net bekend dat we pech hadden met ons oude VW-busje of alle handige Spaanse mannen (de meerderheid) lagen al op hun rug er onder te knutselen en voorzagen ons van technische tips. Geen enkel van die mannen wekte de indruk dat hij lag te knutselen om een goede figuur te maken of om er aan te verdienen.
Waar in Andalucía?, dat was vanzelfsprekend de volgende vraag. Dit was echter niet zo moeilijk, dachten wij op dat moment. In onze plannen vertrokken wij letterlijk en figuurlijk vanaf het ideaal bereikbare vliegveld Málaga en kozen we niet voor de drukke, toeristische en poenerige kant van Marbella, maar voor de andere, oostelijke kant van Málaga, het gebied van de Axarquía, gelegen tussen enkele belangrijke cultuursteden en vlakbij een zeer groot natuurgebied, de Tejeda y Almijara.
We deden er dus 10 jaar over om uiteindelijk toch maar niet voor Italië te kiezen. Vervolgens kostte het ons een week om in Cómpeta terecht te komen. Nou ja, dat was wel iets meer dan een week, we hebben eerst via internet enkele honderden huizen in de Axarquía bekeken, daarna hebben we hier een week rondgereden en 24 uitverkoren huizen bezocht. Cómpeta beviel ons qua ligging, sfeer en dorpse gemoedelijkheid heel erg. In het dorp is sprake van een leuke en prettige mix van Spanjaarden en buitenlanders, hoewel bij nader inzien het aandeel van de Engelsen wel een stuk minder had mogen zijn.
Bij die 24 uitverkoren huizen bleek zich ook het min of meer ideale huis te bevinden waar we uiteindelijk voor hebben gekozen: tamelijk groot, vrij nieuw en degelijk gebouwd, maar toch in een typisch Andalusische stijl, met een prachtige tuin en boomgaard en met een werkelijk fantastisch uitzicht op de Sierra Almijara.  We kochten het in 2008 en kwamen er daarna vrij snel achter, dat dan nog geenszins duidelijk is wat het precies inhoudt om te “verhuizen” naar het buitenland, ook al is dat het droomland aan de Middellandse Zee. Allereerst waren we nog niet volledig toe aan ons pensioen: Hein werkte nog part time als zelfstandig adviseur van Nederlandse Ondernemingsraden en Hens had in Nederland nog creatieve activiteiten. Bovendien horen wij niet echt bij de typen van “ik vertrek”, wij hadden niet de behoefte om Nederland en daarmee ook onze familie en vrienden snel volledig achter ons te laten. We werden nomaden en gingen reizen tussen Nederland en Spanje. En toen er ook al snel veel vrienden en familieleden bij ons in Cómpeta op bezoek kwamen moesten we daarvoor een modus vinden: bezoek uit Nederland blijft niet één of twee dagen, je hebt ze in zo’n geval minstens een week over de vloer en dat was toch wel even wennen. Je raakt een stukje privacy kwijt en bovendien was het voor onze bezoekers ook niet altijd duidelijk dat wij hier in Spanje woonden en niet met vakantie waren. Vaak keken ze ons ‘s ochtends aan met een blik van “wat gaan we doen vandaag” en het kostte hen enige tijd om er aan te wennen dat ze af te toe zelf iets moesten ondernemen. We stelden dus al snel aan onze bezoekers als eis dat ze een auto moesten huren op vliegveld Málaga, anders zouden ze tijdens hun verblijf volledig van ons afhankelijk blijven.
Wij wennen er nu langzaam aan dat wij in Spanje wonen en niet alleen op vakantie zijn. We hebben nog een “pied-a-terre” in Nederland, maar staan nu toch langzamerhand wel voor de keus om steeds meer definitief voor Spanje te kiezen. Anders blijft het lastig om hier echt te integreren. Vooralsnog houden we onze Nederlandse pied-a-terre aan, als alternatief voor de verzengende Andalusische zomers en om onze Nederlandse contacten niet volledig te verwaarlozen.  We hebben echter wel steeds meer het gevoel dat we een definitieve stap moeten zetten. Dat is een geleidelijk proces. De gastvrijheid en de vriendelijkheid van de Spanjaarden zijn daarbij zeer behulpzaam.

kids van Erwin en Sabrina

Wij zijn Erwin, Sabrina en Tibo (12) & Dina (10) uit Herk-de-Stad (België).  Sinds 2004 reisden we naar alle warme Europese landen (Spanje, Kreta, Cyprus, Italië, Portugal,…) bij wijze van vakanties, maar begin 2010 begon het duidelijk te worden: Spanje was onze heimat. 
Door programma’s als Plek onder de zon, … werd het idee nog versterkt en zonder echt veel concrete hoop te koesteren trokken we eind augustus 2010 onze stoute schoenen aan en kwamen via Google terecht bij Hogar Creativo.  We belden hen op en vroegen om huizen te gaan bekijken in de regio van Mijas, juist ten westen van Malaga.  Maar Patricia vroeg even door naar wat we precies op zoek waren en diagnosticeerde ons als “oost-Malaga”.  Met de nodige twijfel gingen we akkoord om 1 dag ten westen van Malaga en 1 dag ten oosten van Malaga huizen te gaan bezoeken.
Bij aankomst in Nerja (ten oosten van Malaga) sloeg ons beider hart driemaal over: this was it.  Na een bezoekje aan Nerja en Frigiliana vertrokken we met Patricia op huizenjacht en huis 1 was eigenlijk al direct prijs: ons droomhuis.  We bezochten die dag nog diverse andere panden en gingen ’s anderendaags met Geert naar regio Mijas, maar de keuze was al gemaakt: ons droomhuis was gevonden.  Patricia had gelijk gekregen.
Een maand later, eind september 2010, deden we een bod dat aanvaard werd en eind oktober tekenden we voor akkoord.  Op 10 januari 2011 zaten we bij de notaris en werd Casa Nerjiliana (http://www.casa-nerjiliana.com) het onze.  We komen er zelf 5-6 keer per jaar op vakantie en als we er niet zijn stellen we het te huur aan vakantiegangers.
Het is dus snel gegaan, maar hebben nog geen seconde spijt gehad.  Ook niet van onze keuze om het over te laten aan Patricia y Gerardo.

Luc en vrienden

Ons Spanjeverhaal….

We droomden er al een aantal jaren van, een huis in Spanje, als vakantiewoning en op termijn wanneer we met pensioen zouden zijn, om vaker, of eventueel permanent te verblijven. Alleen, het was nog niet duidelijk waar precies en of het wel betaalbaar zou zijn. De crisis heeft hier uiteindelijk in ons voordeel gespeeld….
Gedurende een aantal al jaren gingen we regelmatig op vakantie naar Spanje. Onze  voorliefde qua natuur ging uit naar het groene noorden. Baskenland, Asturië en Cantabrië met de Picos de Europa, Galicië… Enige nadeel : het weer daar is een groot vraagteken, veel regen in de zomer, sneeuw in de winter, qua klimaat niet veel beter dan bij ons.
We begonnen ons meer en meer te richten op Andalucia… In het voorjaar van 2009 hadden we een rondrit uitgestippeld langs minder bekende witte dorpen zoals Gaucin en Ubrique en enkele kleinere stadjes zoals Priego de Cordoba, Antequera, Ubeda en Baeza en hier en daar ons oog laten vallen op een aantal urbanisaties, maar er was altijd wel iets dat ons deed twijfelen. Zo was er bijvoorbeeld de urbanisatie in het onbekende Velez de Benaudalla, ideaal gelegen kort bij de autoweg tussen Motril en Granada, met een originele Moorse toren met gerestaureerde hamam, fitnessruimte en baden, mooi aangelegde Moors geïnspireerde binnentuin met waterkanaaltjes en fonteinen, prachtig zicht op de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada, maar… de appartementen zelf waren teleurstellend : piepklein keukentje, donkere, kleine ruimtes met een dakterras dat je enkel via  een draaitrap kon bereiken. Typisch Spaans dus van concept, maar niet wat wij voor ogen hadden als droomwoning…
Zelfde verhaal na een reis dat najaar richting Cadiz, Puerto de Santa Maria en  Jerez de la Frontera. Vaak superkleine appartementen met dakterras en weinig aandacht voor lichtinval, uitzicht,…. Mooie duingebieden wel en gezellige stadjes, maar voor de rest landschappelijk weinig interessant. De immobiliënmaatschappijen waar we terecht kwamen hadden blijkbaar ook nog niet veel verkocht aan buitenlanders. Ze hoorden het in Keulen donderden wanneer we spraken over een NIE-nummer  (of wilden zich daar niet mee bezig houden) en bij de plaatselijke Guardia Civil stuurden ze ons wandelen.
Bij het surfen op Internetin de winter van 2009 – 2010, op zoek naar de voor ons ideale match, zijn bij toeval terecht gekomen op de website van Geert en Patricia “Hogar Creativo”, een koppel Vlamingen bovendien, wat onvermijdelijk al meer vertrouwen wekte. Ze bleken hun kantoor te hebben in Frigiliana, vlakbij Nerja, in de Axarquia.  
Van heel die rondreis in Andalucia in het voorjaar van 2009 was de  Axarquia  ons bijgebleven als een streek met heel veel pluspunten : bergen, zee, aangenaam klimaat, witte bergdorpjes niet te ver van de kust, mooie, nog vrij onbezoedelde kustlijn  tussen Nerja en Almuñecar, weinig hoogbouw, Malaga en Granada in de nabijheid…
Hogar Creativo leek voor ons de ideale formule : op basis van een aantal criteria die we zelf hadden bepaald (Nerja of Frigiliana, appartement of huis met groot terras dat aansluit bij de living, bij voorkeur nieuwbouw, staanplaats voor de wagen of garage, 2 à 3 slaapkamers, zonnig, zicht op zee en/of de bergen, op wandelafstand van een dorpscentrum, bakker, restaurants…) stuurden ze ons via mail een eerste selectie door van een aantal woningen.
Enkele maanden later,  in april 2010,hadden we afgesproken met Geert om een aantal van de geselecteerdewoningen te bekijken en te vergelijken. Het was eigenlijk meteen raak, de eerste dag al toen we op het terras kwamen van de woning in Frigiliana :  voor ons de kloof van de Rio Higueron, links de bergen van het Parque Natural Sierra de Tejeda y Almijara. Eigenlijk was de beslissing al zo goed als genomen, maar Geert had 3 dagen uitgetrokken en afspraken gemaakt en we wilden toch ook zeker zijn dat we de juiste keuze maakten… maar niets van een vergelijkbare prijsklasse kon ons bekoren.
Na de 3 dagen deden we een bod op de woning in  Frigiliana, het bod werd aanvaard, Geert ging met ons naar de Guardia Civil in Torre del Mar om een NIE-nummer aan te vragen, naar Nerja voor een advocaat en naar Idecocina voor een keuken.
In juni kwamen we al terug om de definitieve koop af te sluiten in Malaga. Zodra de aankoop definitief was, gingen we op zoek naar meubelzaken, een schrijnwerker voor de afwerking van de ingemaakte kasten, een installateur van zonnewering…
De installatie van de keuken en de ingemaakte kasten werden tijdens de zomermaanden uitgevoerd. Geert hield hierbij een oogje in het zeil.
Ondertussen zijn we een goed jaar later later en hebben we ons appartement gezellig ingericht en omgevormd tot een tweede thuis.
Wanneer we één ding geleerd hebben van ons Spanje-avontuur, dan is het wel : aquí no hay estrés, no hay problemas, sólo soluciones y por fin todo se resuelve…

Peter en Ingrid

Wij zijn Peter en ingrid en zijn op 1 april van start gegaan met onze B&B El Refugio in Alcaucin.Peter en Ingrid

Na 5 jaar een tapasbar gehad te hebben in Herentals ( El Toro ) was voor ons de tijd gekomen om met een nieuw avontuur te starten. Daar onze liefde voor Spanje zo groot was, was de keuze snel gemaakt. Na een tijdje zoeken vonden we dankzij Geert en Patricia uiteindelijk dit pand te midde van de prachtige natuur, met in onze tuin een natuurpark van 40000ha en aan de andere kant een uitzicht op het stuwmeer van Vinuela. En voor wie van de kust houd is het 25km van Torre de mar.

Onze gasten bieden wij fijne verzorgde kamers voorzien van airco, een ruim terras met zwembad en een ruime gemeenschappelijke eetplaats en zithoek. Indien gewenst is er ook de mogelijkheid om s'avonds te eten.
Voor meer meer info kunt u altijd terecht op onze website www.casaruralelrefugio.eu of op facebook ' El Refugio Alcaucin '

Filip, Valerie en zoon Cédric

Wij, Filip Cappelle  40 jaar, Valerie Sartelet 37 jaar en onze zoon Cédric 10 jaar wonen sinds januari 2011 in het zuiden van Spanje.  We hadden beiden een vaste job in het onderwijs.  In België hadden we het perfect naar onze zin en we gingen vaak op reis.  Op een zeker moment waren we zo enthousiast dat we ooit de grote ‘overstap’ zouden wagen om in warmere oorden een nieuw leven op te bouwen…
Maar “ooit” kwam vlugger dan voorzien!  Zonder iemand van onze plannen te vertellen, trokken we in februari 2010 tijdens de krokusvakantie naar Portugal.  We hadden al twee keer in België gebouwd en we wilden nogmaals bouwen, maar nu in het zuiden.  In de paasvakantie gingen we terug, maar telkens was er iets die ons tegenhield.  Er kwam toen zelfs een onverwachte spelbreker opduiken: de ‘aswolk’.  We konden niet naar huis.  Eigenlijk was dit vervelend voor ons, omdat we daardoor de eerste dagen na de vakantie op school misten en bovendien wisten onze collega’s niet dat we weg waren.
filip en valerieOnze eerste gedacht was om een ruïne ombouwen tot een prachtig nieuw gebouw met alles erop en eraan.  Die plannen werden al vlug in de koelkast gestoken, toen we hoorden hoelang het nog zou duren tot we uiteindelijk van start zou kunnen gaan.  Twee of drie jaar… zolang hebben we niet.  Onze zoon is tien jaar en nu is het perfect om te emigreren.  Over enkele jaren zit hij volop in zijn puberteit en misschien is hij dan meer gehecht aan zijn vrienden en zijn omgeving.
We bleven maar verder zoeken.  De koers nam nu wel een andere richting aan.  We zochten naar woningen, waar nog een beetje werk aan was, maar na maandenlang zoeken, vonden we niet echt wat we zochten, tot we op een avond hoorden op de televisie dat het nu het moment was om vastgoed te kopen in Spanje.  Vanaf dan is alles zeer snel gegaan: we kozen voor een nieuwe bestemming:  Andalusië!  Dit was voor ons niet onbekend.  In 1994 waren we daar op verlovingsreis . We hadden toen al het idee om ‘ooit’ in Spanje te komen wonen… een romantisch idee, of toch niet?
We zagen onmiddellijk tussen al de zoekertjes heen woningen die ons aanspraken.  Zonder nadenken, belden naar Hogar Creativo.  We hadden toen nog nooit van Patricia en Geert gehoord.  Het klikte zo meteen dat we onmiddellijk van plan waren om naar hier te komen.  Een week later gingen we met hen drie dagen op huizenjacht.   De voorlaatste woning die we zagen, was een schot in de roos.  We waren alle drie even sprakeloos, ontroerd van de schoonheid van een typische woning aan de rand van het dorp Riogordo.  Alles klopte in het plaatje:  het huis, het domein, het uitzicht, de gemakkelijke toegang, de nabijgelegen faciliteiten,...  
De keuze was vlug gemaakt.  We ruilden ons vaderland België in voor onze Spaanse droom. 
Bienvenido en España!
www.hacienda-riogordo.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

 • Getuigenis expats

  Wij zijn Erwin, Sabrina en Tibo (12) & Dina (10) uit Herk-de-Stad (België).  Sinds 2004 reisden we naar alle warme Europese landen ...

  kids van Erwin en Sabrina

  Lees meer...

 • Huis in de kijker

  16HC039 - Villa in Riogordo

  Unieke kans!
  De villa zoals omschreven in onze referentie 16HC038 zou door de ...

  Lees meer...